Guide: Følg disse tips og få styr på økonomien

Har du styr på økonomien? Nej, eller måske er du ikke helt sikker. Følg disse simple tips for at få overblik, styr på økonomien og ro i maven.

1) Lav et budget oveblik

Første skridt er at lave et budget hvor du danner dig selv et overblik. Her skal du skabe et overblik over dine indtægter og dine udgifter. Lav det i Excel, så kan du nemlig rette det til flere gange.

  • Skriv alle dine udgifter ind som du kan komme på. Kig muligvis dine gamle regninger igennem for at se hvad du bruger penge på. De store kategorier vil være bolig, transport, mad, tøj og andet forbrug. Herudover kommer ting som el, vand, gaver, a-kasse bidrag osv.
  • Mange udgifter har man ikke fast hver måned, men falder derimod måske 1 gang eller et par gange årligt – f.eks. gaver til fødselsdage eller jul. Fordel disse omkostninger ud på 12 måneder, således du får et månedligt overblik.
  • Dine indtægter er almindeligvis månedlige. Den store indtægtspost vil være din månedlige løn, efterløn, a-kasse udbetaling eller pension. Herudover kan der være ting som boligstøtte.

2) Læg et budget for dig selv

Efter trin 1, har du nu et overblik over dine månedlige udgifter og dine indtægter

  • Er dine indtægter større end udgifter:

Det er en god ting. Husk at gennemgå dit budget igen og tjek om det er realistisk før du går ud og øger dit forbrug.

  • Er dine udgifter større end indtægter:

Så skal du nok finde måder at sænke dine udgifter. Den gode nyhed er at det kan lade sig gøre for langt de fleste danskere.

  • Læg et budget

Kig på dine udgifter. Er der områder du vil skære ned? Måske bruger du 3.000 kr. på mad hver måned og ønsker at skære det ned til 2.000 kr. Lav en oversigt over hvor meget du vil bruge indenfor hver kategori.

  • Nemme tips til at spare
  • Hvor mange gange går du ud og spiser? Muligvis skær ned på dette.
  • Mange går tit på cafe og får kaffe. Det er hyggeligt med også dyrt hvis det er ofte, det kan nemt blive et par hundrede kroner hver måned.
  • Tøj. Særligt kvinder har et højere forbrug på tøj. Tag et par færre shopping ture, køb brugt i stedet for nyt, her kan man nemt spare 50-70% på tøj der næsten aldrig er gået med.

3) Overhold dit budget

Det er nok her de flest falder i fælden. Efter der er lagt et budget, så er det vigtigt at du justere din hverdag og dit forbrug i forhold til det. Efter hver måned, sæt dig ned og kig på om du har overholdt budgettet.

Hvis du har overholdt det, så giv dig selv en belønning måske i form af lidt ekstra lækker mad, eller måske en mindre gave.

4) Tag altid højde for uforudsete omkostninger

Der er altid den risiko, at selv om du har lagt et budget, og overholder det hver måned, så kan der komme en uforudset regning ind ad døren.

Måske er det bilen der går i stykker og skal repareres, måske er det tanden den er gal med og du skal til tandlægen. Undersøgelser har vist, at 1 ud af 4 danskeres økonomi ikke ville kunne klare en uforudset regning på 10.000 kr. eller mere. Så når du lægger et budget, så læg lidt til side til uforudsete omkostninger.

5) Brug for lån? – undersøg dine muligheder

Det er helt naturligt at have brug for et lån; måske til den uforudsete regning, måske til et godt ferietilbud eller noget helt tredje.

Her skal du vælge lånet som passer til dig. Hvis du skal have et lån i en længere periode, så er almindelige banklån eller kassekreditter mest sandsynligt den bedste løsning.

Hvis du ønsker lån i en kort periode, så er banker tit dyre da de kræver et etableringsgebyr. På lang sigt betyder gebyret mindre, hvis du blot skal låne i et par måneder, så er omkostningen forholdsvis høj. Her kan det være attraktivt at bruge et alternativ som PANTSAT.DK hvor du får en udbetaling mod at stille sikkerhed i en værdigenstand (f.eks. et dyrt ur, designer møbler, elektronik, en guitar eller noget helt andet). De har ingen gebyrer og det er meget fleksibelt hvor lang tid dit lån skal løbe.

No comments yet.

Skriv et svar