Sådan tackler du som pårørende en misbruger

Det kan være svært, at vide hvordan man skal forholde sig. Hvis ens kæreste, eller anden pårørende drikker for meget. Og det vil aldrig være en let situation, men man står ikke alene. Derfor er det også vigtigt, at man bearbejder det. Her er samlet nogle af de tips, som professionelle mener kan hjælpe pårørende til en misbruger.

Konfrontationen

Konfrontationen kan være rigtig hård, men er samtidig også første skridt i den rigtig retning. Det er vigtigt at man ikke tager konfrontationen, når misbrugeren er påvirket. Derfor bør snakken, ofte også foregå tidligt på dagen. Og det kan være svært, at huske alle de ting man gerne vil sige. For situationen vil være uvant, og man kan opleve at blive nervøs og glemsom. Derfor er det en god ide, at man skriver de ting ned som man gerne vil sige.

Her skal du forklare, hvad det er der påvirker dig. F.eks. at misbrugeren har en uacceptabel opførsel, når han/hun er påvirket af alkohol. Eller han kører påvirket, svigter aftaler, eller snakker grimt til dig. Her er det en god ide, at man giver nogle konkrete eksempler på opførslen. Og også forklarer, hvordan det får dig til at føle. Du kan forklare at du bliver pinligt berørt, Vred, eller bange for misbrugeren. Det er en god ide her også at forklare, hvad forholdet mangler pga. drikkeriet. Altså om der er nogle ting du savner, som drikkeriet har ændret på eller helt stoppet mellem jer.

Forsøg ikke at diskuter, du skal blot forklare at drikkeriet er uacceptabelt for dig. Også fremlægger du et enkelt behandlingstilbud, hvis dette er noget du mener er et krav. Og hvis personen ikke ønsker dette, skal du have gjort op med dig selv hvilke konsekvenser det vil have. Derfor er det også vigtigt, at du inden konfrontationen er 100% afklaret.

Forsøg at samle så mange familiemedlemmer som muligt, da det vil øge chancen for succes med konfrontationen.

Under behandlingsforløbet

Hvis din pårørende takker ja til, at gå i behandling for sit misbrug. Så kan du under forløbet, gå i en gruppe for pårørende til misbruger. Hvis dette er noget du kunne tænke dig, kan du besøge Alfakbh.dk og læse mere. Det er rigtig vigtigt, at i kan støtte hinanden igennem forløbet.

Men det er en rigtig god ide, at man får snakket med hinanden og andre pårørende. Og som pårørende vil afvænningscenteret sørge for, at du får indsigt i de forskellige adfærdsmønstre der er. Dette er situationer du vil kunne opleve, i løbet af behandlingsforløbet. Og det er godt, at man er forberedt på disse.

Og under behandlingsforløbet vil pårørende, kunne få hjælp. Der er nemlig set flere tilfælde, hvor pårørende har oplevet at få angst, depression, eller anden former for udbrændthed. Derfor er det rigtig vigtigt, at man forbygger dette med disse pårørende forløb.

Din integritet

Det kan være svært, at beholde sin egen integritet under forløbet. For behandlingen fylder meget, i familien hverdag. Derfor er det vigtigt, at man sikre sig at man som partner beholder sin egen integritet. Dette hjælper til, at man kommer videre med sit eget liv. Og man træffer de bedste beslutninger, for en selv, ens partner, og for børnene.

Samtidig vil man dog også have en forståelse af, hvad der sker og foregår i forbindelse med behandlingsforløbet. Dette er vigtigt da man som pårørende er tæt på, og man skal kunne støtte og forstå hinanden bedst muligt.

No comments yet.

Skriv et svar